Så fungerar det

När solen strålar (1) producerar solpanelerna el (2). Från solpanelerna går en kabel till växelriktaren (3) som omvandlar elen till 230V (växelspänning/hushållsel). På andra sidan växelriktaren går en kabel direkt till husets elcentral (4) som leder elen ut i huset (5). Via elmätaren (6) levereras överskottselen via elnätet till grannar.original-logos-2015-Mar-1975-4181952

Det krävs inga batterier. Växelriktaren startar och fasar in sig på nätet automatiskt när solen skiner. Skulle det bli elavbrott slår växelriktaren automatiskt av, vilket gör att det inte finns någon risk för backspänning. Till glädje och säkerhet för montörer och andra som måste närma sig panelerna, t.ex. brand- och räddningstjänst.

Anslutningen till elnätet måste alltid göras av en behörig elinstallatör.

safukardet

 

 

Orientering och lutning är viktiga men här finns inget måste! Har man inte plats på taket och måste ha solcellerna exempelvis på en sydost-orienterad fasad (med viss lutning, dock ej helt vertikalt) så får man minst 80% av det man annars skulle fått rakt i söder med en optimal lutning 35-40 grader. Med samma optimala lutning får man 96% i sydost, 84% i öst samt 95% i sydväst och 82% i väst.

 

 

optimallutning

 

placering paneler

Om man sätter panelerna på ett platt tak och kallar det för 100% effekt så kan man se vad andra placeringar ger för resultat i jämförelse i denna skiss.

SolarEdge – ett företag i växelriktarbranschen

Anledningen till att vi gillar SolarEdge är att de erbjuder ett unikt koncept som kombinerar det bästa från vanliga strängväxelriktare och mikroväxelriktare. Varje solcellspanel förses med en optimeringsbox och dessa boxar kopplas sedan ihop till en central växelriktare som arbetar med en fast inspänning. Resultatet är att man får mikroväxelriktarens alla fördelar såsom okänslighet för skuggning, eliminering av inverkan från modulvariationer, driftövervakning på modulnivå, möjlighet att blanda paneltyper, väderstreck och lutning fritt, samtidigt som kostnaden är lägre än mikroväxelriktare då de komponeneter som inte bidrar till intelligensen sitter samlade i en enda central enhet istället för att återkomma om och om igen vid varje panel som i fallet med mikroväxelriktare.

SolarEdge gör enligt vår uppfattning marknadens absolut bästa växelriktare. De har marknadens högsta systemverkningsgrad och har i oberoende tester gått ut som vinnare med mest producerad energi. De är kompakta i utförandet, de erbjuder bästa tänkbara övervakning och presentation av produktionsdata både på webben och i appar för iPhone/Android och som grädde på moset är garantierna generösa. Konstruktionen är mycket robust och IP-klassad för utomhusbruk. Allt ingår som standard, man behöver inte köpa till kommunikationsmoduler för att koppla upp sig på nätet osv. Helt enkelt bäst! 

solaredge_system_550

Här har vi samlat några termer som kan vara bra att känna till:

 AC
Alternating Current, betyder växelström på svenska.
Solpanelerna levererar likström som måste omvandlas till växelström för att kunna användas som hushållsel.

DC
Direct Current, betyder likström på svenska.
Solpanelerna levererar likström som måste omvandlas till växelström för att kunna användas i en bostad. För en fritidsfastighet kan ibland DC användas för belysning och vissa apparater i kombination med batterier.

Inverter/Växelriktare

En enhet som tar hand om DC från panelerna och omvandlar till AC för inmatning i hushållet och på nätet. Den samlar även in statistikunderlag och information som sedan ska ut i monitoringsystemet på Internet. Kan kommunicera via wi-fi till hemmaroutern.

kW
Kilowatt, 1000 Watt. kW är enheten för effekt.
Den installerade effekten för en solcellsanläggning anges som modulernas DC-märkeffekt.

kWh
Kilowatt-timme. kWh är enheten för energi och används vanligtvis i våra beräkningar för solpanelerna.

kWp

Maximal effekt som en anläggning kan producera vid optimala förhållanden.

Lutning

Lutningsvinkel för solcellsmoduler. Vinkel mot horisontalplan.
0 grader = horisontell montering. 90 grader = vertikalmontering, exempelvis på vägg.

Microinverter

Växelriktare som sitter tillsammans med panelen, en för varje panel eller mindre grupp av paneler. Innebär avancerad elektronik placerad på svåråtkomliga ställen.

Microproducent

Elproducent med begränsad huvudsäkring <100A. Denna klarar en 69kW solcellsanläggning med 460 kvm yta.

Modul
(även panel används ofta). Ett solcellssystem består av flera solcellsmoduler. I en modul sitter många solceller kopplade i serie och i parallell.
Man kopplar solcellerna i serie för att höja modulens spänning och i parallell om man vilja höja strömmen.
Modulen har vanligen en framsida av epoxy eller glas, en baksida av ett polymermaterial och en ram av aluminium. Modulerna finns i många olika storlekar och effekter.

Modulyta

Den totala ytan för en solcellsmodul inklusive ram.

Monitoringsystem

Ett informationssystem där ägaren och servicepersonal kan följa produktion eller felsöka via Internet med dator eller smarta telefoner. Varje panel blir en individ.

Optimerare

Det är en elektronikenhet som placeras nära/under en modul. Den arbetar med att hålla spänningen på en lämplig nivå för invertern/växelriktaren och ge panelen en identitet för felsökning och presentation i monitoreringen på internet. Den hjälper till så att anläggningen producerar på max även i skuggsituationer på enskilda moduler.

Panel

Se modul

Solceller
Omvandlar solinstrålningen till el. Blandas alltför ofta ihop med solfångare som producerar varmvatten. Solceller placeras i grupper på en modul/panel.

Solfångare
Producerar varmvatten från solinstrålning. Blandas alltför ofta ihop med solceller som ger el.

Strängväxelriktare

Den konventionella metoden att ta hand om likströmmen från paneler har varit växelriktare som tillåter en varierande spänning i slingan. Det innebär att den svagaste modulen styr effektiviteten i anläggningen. Skuggning eller en svag panel sänker produktionen för hela anläggningen. Om olika panelgrupper ligger i olika väderstreck måste en växelriktare finnas för varje grupp vilket fördyrar anläggningen.